- HADITH 40 IMAM NAWAWI (41)-
In The Name of ALLAH
,Most Gracious Most Merciful..
.

Holy Prophet Muhammad, peace and blesssings be upon him and his Household (Ahlul Bayt)


Hadith yang ke-41,


عن أبي محمد عبد الله بن عمرو بن العاص رضي الله عنهما قال: قال رسول الله : (( لا
یؤمن أحدآم حتى یكون هواه تبعا لما جئت به )) حدیث حسن صحيح رویناه في آتاب
الحجة بإسناد صحيح.


Daripada Abu Muhammad Abdullah ibn 'Amru ibn al-'Aas r.a. رضي الله عنهما beliau berkata:

Rasulullah SAW telah bersabda: Seseorang kamu tidak benar-benar beriman sehinggalah hawa nafsunya tunduk menuruti ajaran yang aku bawa.


***************

Hadis ini hadis sahih yang kami riwayatkannya dari kitab al-Hujjah ( Nama penuh Kitab al-Hujjah di sini ialah ( الحجة على تارآي سلوك طریق المحجة ) karangan al-Syeikh Abu al-Fath Nasr ibn Ibrahim al-Maqdisie al-Syafi’ie al-Faqih al-Zahid. Kitab ini ialah kitab Usuluddin berasaskan kepada kaedah ahli Hadis dan Sunnah) dengan sanad yang baik.Pengajaran hadis:

(1) Hadis ini menerangkan salah satu daripada tuntutan lman, iaitu mestilah hawa nafsunya tunduk dan menurut ajaran yang dibawa oleh Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW. Sekiranya dia mengutamakan hawa nafsunya daripada mengamalkan ajaran lslam, menyintai maksiat daripada amal kebajikan, maka lmannya tidak sempurna.

(2) Ungkapan 'tidak benar-benar beriman' bererti imannya tidak sempurna dan masih cacat atau tempang, bukan bererti dia jatuh kufur. Dia hanya jatuh kufur apabila dia menafikan atau menolak mana-mana ajaran lslam.

(3) Mujahadah hawa nafsu adalah mujahadah yang berat yang tidak tertanggung kecuali oleh orang yang benar-benar ikhlas beriman dan menyintai Allah dan RasulNya.

wallahu'alam..

3 leave ur comment here:

ZihNuN FaTiN said...

yani,ni koleksi hadis 40 ea?

thanx 4 sharing..=)

deena farhana said...

trm ksh niesa sudi kongsi kat sini...teruskn berkongsi ilmu.. :)

♥Niesa' imana♥ said...

to kak fatini:
iye kak..=)
ni koleksi hadith 40 Imam Nawawi..

tibe2 plak ana berminat dan teruja untuk berkongsi tentang ni..^_^
bukan ape, halaqah ilmu di kolej skrg, ustaz ana ada bincangkan tentang hadith 40 nih...mungkin ade sesetengah yang da tau..tapi buat yang xtau dan nak tau tentang hadith2 Imam Nawawi ni, ana cuba usahakan untuk berkongsi..dan kalau ade kemusykilan...insyaALLAH ana akan usulkan soalan tu pada ustaz ana..=)
to kak farra:
la syukran a'la wajib,kak..=D
sama2 la kita berkongsi ilmu..
insyaALLAH ana akan cuba publish ke semua hadith2 nih..