-CarA TiPuaN SyaiTaN-


In The Name of ALLAH,Most Gracious Most Merciful...
Holy Prophet Muhammad, peace and blesssings be upon him and his Household (Ahlul Bayt).


Dalam mencapai kecintaan tidak berbelah bahagi kepada ALLAH SWT, adalah menjadi kewajiban kepada setiap jiwa yang mengaku Muslim dan beriman kepada ALLAH SWT dan Rasulnya untuk memperdalamkan ilmu dengan segala daya tenaga.

Di dalam perjalanan untuk mencari ilmu yang asrar yakni tinggi tahap fahamnya serta pelbagai kemuliaan yang khatir, maka bersedialah dalam mengorbankan tenaga serta memerah usaha kepada guru-guru yang mursyid dalam memahami tingkatan tipuan syaitan..


Tujuh cara tipuan syaitan

Pelbagai daya syaitan dan iblis dalam meminggirkan usaha mukmin daripada ibadah kepada ALLAH SWT;

1. Syaitan dengan berterusan melarang manusia daripada taat kepada ALLAH.

Sedangkan kepada orang-orang yang sentiasa patuh kepada ALLAH SWT pasti menolak ajakan syaitan dengan berkata “aku mengharapkan pahala daripada ALLAH SWT. Untuk itu, hanya bekalan di dunia ini mampu membawaku kepada akhirat yang kekal”.

2. Dalam ibadat juga syaitan akan memujuk manusia meninggalkan taat kepada ALLAH SWT.

Kata syaitan laknatullah ; “lakukan ibadatmu di waktu tua, masa masih muda”.
Bagi hamba ALLAH SWT yang terpelihara pasti menyatakan “Kematianku bukan terletak ditanganmu wahai syaitan dan iblis laknatullah. Sekiranya aku menundakan beramal pada hari ini untuk hari esokku, dapatkah aku beramal pada masa yang akan datang? Sedangkan mati itu sahaja tidak tahu bila bakal menjemputku. Apakah yang akan ku jawab didepan Tuhanku?”

3. Sifat tergesa-gesa adalah sifat syaitan. Maka syaitan akan mengesa manusia mempercepatkan amalan.

Contohnya solat tanpa tomakninah, bagaikan ayam yang mematum-matuk makanan. Syaitan laknatullah akan mengatakan ; “cepatlah engkau beramal, perihal dunia yang lebih penting menantimu”
Manakala, bagi orang-orang yang selamat amalnya, pasti berkata ; “Amal yang baik tetapi sempurna lebih baik daripada amalan yang banyak tetapi tidak sempurna”

4. Kemudian, syaitan laknatullah akan meneruskan usahanya dengan tahapan lebih tinggi dengan menyuruh orang-orang yang soleh dan mukhlish beramal agar melaksanakan amal ibadat dengan sempurna agar tidak dicela orang lain.

Kepada orang-orang yang ikhlas amalnya pasti berkata ; “Cukuplah hanya ALLAH SWT sebagai penilai kepada segala amalanku, bukan kerana manusia aku ini beramal”

5. Tusukan hasutan syaitan diteruskan dengan membisikan pujian kepada orang yang beramal ;

“hebat dan tersusun ibadatmu hingga engkau kelihatan mempunyai darjat yang tertinggi berbanding orang lain”
Apabila mendengar lintasan itu, orang-orang soleh yang celik kehambaannya kepada ALLAH SWT akan berkata segala keaggungan dan pujian itu adalah dikembalikan kepada pemiliknya iaitu ALLAH SWT Yang Maha Jamil lagi Kamil. Bukanlah kekuatan itu miliku. ALLAH SWT adalah pemberi redha NYA hingga aku beramal sebagaimana diredhai NYA. Tanpa kurnia NYA Yang Esa, apalah yang dapatku harapkan daripada amalku yang tidak setanding dengan banyaknya dosaku.

6. Apabila mengetahui kegagalan usaha syaitan laknatullah, diteruskannya pula menghasut sesat manusia dengan cara yang lebih hebat. Caranya dengan membisikkan kepada manusia ;
“bersungguh-sungguhlah engkau beramal dengan sirr, jangan sampai diketahui amalmu itu oleh orang. Sesungguhnya hanya ALLAH akan mengkhabarkan kebaikan serta keikhlasanmu kepada orang lain”

Melihatkannya, menampakkan kebaikkan yang dilakukan pasti mendapat tempat di sisi ALLAH SWT Yang Maha Mulia. Namun, kepada Ahlul Haq pasti menyedari itu adalah usaha syaitan laknatullah meletakkan penyakit riya di hati.
Berkatalah Ahlul Haq dengan kebesaran ALLAH SWT ; “hai syaitan laknatullah, tiada guna segala usahamu menyesatkan ku. Engkau berpura-pura memperbaiki amalanku, sedangkan engkau menginginkan kerosakkan amalku. Aku adalah hamba ALLAH SWT, aku tertakluk kepada kekuasaan NYA. Jika DIA berkehendak, ALLAH akan melahirkan atau menyembunyikan amalanku. DIA lah yang akan menentukan duduk letak mulia atau hina amalanku. Tiadalah kekhuatiran kepadaku andai amalanku dinampakkan atau tidak di kalangan manusia, kerana itu bukan urusan makhluk setarafku”

7. Seterusnya, syaitan laknatullah dengan segala usaha akan mengoda manusia dengan membisikkan ; “hai manusia, janganlah engkau menyusahkan diri sendiri dengan beramal ibadah. Sekiranya ALLAH telah menetapkanmu sebagai orang yang berbahagia pada hari ‘azali kelak, maka meninggalkan ibadah tidak akan memudaratkan dirimu. Dan jika ALLAH menetapkan dirimu sebagai orang yang celaka, tiada gunanya engkau beribadah, kerana engkau akan tetap celaka ”

Ketika inilah lahirnya golongan jabariah, qadariyyah (perbuatan mereka bukan daripada ALLAH, tetapi terhasil daripada diri sendiri), bahkan mujjassimmah dengan meletakkan ketentuan berdasarkan akal. Pada rupa luarnya seakan berlainan, namun jauh tersimpang dari manhaj Akidah Ahlus Sunnah Wal Jamaah. Berhati-hatilah kalian dalam menghadapi tipu daya syaitan laknatullah.

Bagi orang-orang yang dipelihara oleh ALLAH akan hatinya pasti segera menolak ajakan itu dengan berkata ; “Aku hanyalah hamba ALLAH. Wajib bagi diriku mengikuti segala perintah NYA. ALLAH Maha Mengetahui. Menetapkan dengan kehendakNYA, dan berbuat apa sahaja mengikut kehendakNYA.”

“Walau bagaimana keadaanku, amalanku tetap bermanfaat. Jika ditetapkan untuk aku menjadi orang yang berbahagia, akan ku tetap beribadah sebagai jalan mendapat pahala. Dan sekiranya ditetapkan untukku sebagai orang yang celaka, aku pasti tetap beribadah, agar tidak menjadi penyesalan buatku”

Tambah orang bertaqwa lagi ; “Sekiranya aku masuk neraka, pada ketika aku adalah orang yang taat, itu lebih ku sukai daripada aku masuk neraka kerana aku berbuat maksiat.”
“Tetapi tidak begitu kenyataannya, kerana janji ALLAH itu janjiNYA pasti terbukti, segala firmanNYA adalah benar. ALLAH SWT telah menjanjikan pahala kepada sesiapa yang taat kepadaNYA”
“Barangsiapa yang mati dalam keadaan beriman dan taat kepada ALLAH tidak akan dimasukkan ke dalam neraka, melainkan syurga tempatnya.”

Justeru, wahai syaitan laknatullah, ketahuilah segala pujukanmu adalah gagal keatasku. Itulah tanda kasih ALLAH SWT. Bahawa DIA Yang Maha Mulia tidak sesekali mempersiakan hambaNYA yang ikhlas beribadah kerana NYA semata-mata. Masuknya hamba ke dalam syurga, bukanlah kerana amalanya, walau dikumpul tidak mampu menandingi nikmat serta rahmat ALLAH SWT ke atas hambaNYA. Tetapi, masuknya hamba ALLAH ke dalam syurga adalah kerana janji ALLAH Yang Maha Suci.

Begitulah sedikit sebanyak jalan-jalan yang dilalui oleh hamba-hamba yang menuju kepada redha ALLAH ke atas diri-diri mereka. Bahawa musuh yang tidak nampak (syaitan iblis laknatullah) itu adalah lebih payah untuk dikalahkan tanpa ilmu sebagai bekalan. Sedangkan yang kelihatan berilmu dan gah dengan jawatan turut terkubur dengan keasyikan dunia dengan segala kemewahan.

Ayuh! Usah bertangguh menuju jalan yang diredhai. Sudahi hidupmu sebagai safiyullah!

Wallahu’alam..

0 leave ur comment here: